USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlık neden olur ve nasıl geçer?

Özellikle çocuklarda yaygın görülen sorunlardan biri olan kabızlık, iki günden daha geç dışkılama, çok sert dışkı, zorlanma ve ağrılı dışkılama gibi belirtilerle kendini gösterir. Ayrıca, günlük kaka yapmasına rağmen çocuklar arasında ağrılı ve sert dışkı yapma du

Çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlık neden olur ve nasıl geçer?
21-07-2023 18:09

Anne sütü alan çocuklarda ve tuvalet eğitimi sürecinde geçici olarak görülen kabızlık, genellikle fonksiyonel nedenlere bağlıdır. Çocuğun sosyal hayatında etkili olan olaylar, tuvalete gitmek istememe, bilgisayar ve televizyon bağımlılığı gibi nedenlerle çocuk dışkısını tutabilir. Bu durumda, rektumda biriken sert dışkılar zamanla katılaşarak istemsiz dışkılama tablosuna yol açabilir. Kabızlık tedavisinde dikkat edilmesi gereken hususlar neler? Çocuklarda kabızlıkla ilgili tüm detaylar haberimizde…

ÇOCUKTA KABIZLIK NASIL GEÇER?

Kabızlık tedavisi, altta yatan nedenlere göre belirlenir. Organik nedenler düşünülüyorsa, tam bir fizik muayene ve görüntüleme tetkikleri gerekebilir. Fonksiyonel kabızlıkta ise çocuğun sosyal ve psikolojik durumu göz önünde bulundurularak tedavi planlanır. Bu tedavi sürecinde aile ve çocuk arasında iyi bir iletişim kurmak önemlidir.

Kabızlık tedavisinde, tuvalet alışkanlığının kazandırılması ve düzenli dışkılama için çocuğun öğünlerden sonra tuvalete gitmesi teşvik edilir. Bol posalı, lifli ve sıvı içeren bir diyet de önemlidir. Akdeniz mutfağı yemekleri, bol sebze ve meyve tüketimi kabızlıkla mücadelede yardımcı olur.

Doktor önermedikçe müshil veya dışkı yumuşatıcı ilaçların bilinçsizce kullanılmaması önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde kabızlık, büyüme ve gelişme geriliğine, psiko-sosyal sorunlara ve makat çatlaklarına neden olabilir. Bu nedenle tedavi için erken davranmak ve doktorla iletişim halinde olmak önemlidir.

ÇOCUĞUNUZUN KABIZLIĞINI ÇÖZECEK 7 ALTIN MADDE

Ek gıdalara geçişle birlikte bebeklere meyve suyu tüketimi tercih edilebilir. Günlük 60 - 100 ml arasında meyve suyu vermek, laksatif etkisiyle kabızlığı önlerken ek gıdalarla gerekli besin ve vitaminleri almasını sağlar.

Bebeklerin kabızlık sorunuyla başa çıkabilmek için lif açısından zengin elma, armut, kuru erik püresi ve bezelye gibi gıdaları günlük diyetlerine eklemek faydalıdır.

Kabızlık yaşayan bebeklere bacaklarına bisiklet sürer gibi hareket yaptırmak, bağırsak hareketlerini tetikleyerek dışkılama sürecini kolaylaştırır. Alternatif olarak, oyuncakları bebeğin karın kaslarını çalıştırarak ulaşabileceği mesafelere koyarak benzer bir etki elde edilebilir.

Bebeğin karın bölgesine hafif ve dairesel hareketlerle masaj yapmak, bağırsak hareketlerini artırabilir.

Ilık bir banyo yaptırmak da bebeklerin bağırsak hareketlerini teşvik etmek için faydalı olabilir.

Dışkılama sürecini kolaylaştırmak ve anal bölgede yaralanmayı önlemek amacıyla anal bölgeye fitil veya gliserin uygulaması yapılabilir.

Rektal termometrelerin anal bölgeden ateş ölçme işlemi de dışkılama sürecini tetikleyebilir. Ancak bu yöntemlerin kullanılması konusunda doktor önerisi ve talimatı önemlidir.


Editor : Bot Editor 1
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ