USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?

Havaların ani değişimi ile beraber beklenmedik üşütmeler yaşanabiliyor ve bunun da getirisi beklenmedik enfeksiyon hastalıkları olabiliyor. Peki, idrar yolu enfeksiyonu özellikle ayakların üşütmesiyle mi ortaya çıkar, idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?
13-09-2023 12:07

İdrar yolu enfeksiyonunda vücut, kendini birtakım semptomlarla göstererek kişiye adeta tehlike sinyali yakar. İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında mide bulantısı en sık karşılaşılan durumlardan biridir fakat gerçekten idrar yolu enfeksiyonunun mide bulantısıyla bir ilgisi var mı, idrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha sık neden olur? İdrar yollarının oluşturduğu bu enfeksiyonla ilgili tüm merak edilenler haberimizde!

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDİR?

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar sisteminizin herhangi bir yerinde gerçekleşen bir enfeksiyon çeşididir. Böbrekleriniz, üreterleriniz, mesaneniz ve üretranız gibi bölgeleri etkileyebilir. Bu enfeksiyon türünün çoğu alt idrar yolu (mesane ve üretra) bölgesinde meydana gelir.

İdrar yolu enfeksiyonu geliştirme riski açısından, kadınlar erkeklere göre daha yüksek risk altındadır. İdrar yolu enfeksiyonu, sınırlı bir enfeksiyon olarak sadece mesanede ortaya çıkabilir ve ağrılı ve rahatsız edici olabilir. Ancak, böbreklere yayılırsa ciddi sonuçlar doğurabilir. Doktorlar, genellikle idrar yolu enfeksiyonlarını antibiyotiklerle tedavi ederler.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sık sık idrara çıkma isteği

İdrar yollarında yanma, batma ve ağrı

İdrarın tam olarak boşaltılamadığı şişlik hissi

Genel bir halsizlik ve yorgunluk hali

Yüksek ateş

Alt karın veya kasık bölgelerinde ağrı

İdrarda kan, bulanıklık ya da koku gözlemlenmesi (kadınlarda daha sık)

KADINLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN OLUR?

Kadınlarda daha sık görülen bu durum, anatomik olarak üretranın erkeklerinkinden daha kısa olmasından kaynaklanır. Bu durum, bakterilerin yukarı doğru hareketini kolaylaştırır ve mesaneye ulaşan bakterilerin sistit (mesane enfeksiyonu) ve böbreklere ulaşan bakterilerin ise pyelonefrit (böbrek enfeksiyonu) oluşturmasına neden olur. Bir diğer neden ise kadınlarda makat ile üretra arasındaki mesafenin kısa olmasıdır.

AYAKLARI ÜŞÜTMEK İDRAR YOLU ENFEKSİYONU YAPAR MI?

İdrar yolu enfeksiyonu ile sık karşılaşanlarda ayak ve karın bölgesi üşütüldüğünde enfeksiyon ataklarının tetiklendiği görülmüştür. Ancak bağışıklık sistemi güçlü erişkin bireylerde yeni idrar yolu enfeksiyonu oluşumuna sebep olduğunu gösteren herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır.

KEKİK İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA İYİ GELİR Mİ?

Kekik bitkisi her şeyden önce müthiş bir idrar söktürücüdür. İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde vücudun temizlenmesi önemlidir ve kekik bu durumu hızlandırır. Kekik ayrıca idrar yolu enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalarla da savaşarak önlem alır, hem rahatsızlığı hafifletir hem de tekrar oluşma riskinden korur.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU TEDAVİSİ

İdrar yolu enfeksiyonu için sıralamış olduğumuz belirtilerden eğer birine bile sahipseniz öncelikle uzman bir hekime muayene olmanız gerekir. Hekimin verdiği reçeteye göre düzenli ilaç kullanımı sağlanmalıdır. Genellikle bu ilaçlar antibiyotik grubundan oluşmaktadır. Ek olarak kişiler idrar yolu enfeksiyonlarından kurtulmak için şunları yapabilirler;

Günde en az 8 bardak su için.

Alkol ve kafein içeren içeceklerin tüketimini azaltın.

İdrarınızı tutmayın, tuvalete gitmek için idrar hissinin gelmesini beklemeyin ve her 3-4 saatte bir idrara çıkmaya çalışın.

Temizlik sırasında arkadan öne doğru değil, önden arkaya doğru temizlik kuralına uyun.

Genital bölgenizi temiz tutun, günlük olarak hafif sabunlu suyla temizleyin ve temizlik için sentetik kimyasal maddeleri kullanmayın.

Adet dönemlerinde tampon ve pedleri sık aralıklarla değiştirin.

Mutlaka pamuklu çamaşır kullanın.Genital bölgenizin uzun süre nemli bırakmayın. Denizden çıkınca ıslak mayo ile kalmayın veya banyodan sonra mutlaka iyice kurulanın.


Editor : Bot Editor 1
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ