USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

CHP'li yönetim barajları da kuruttu! Nedeni ortaya çıktı

Reklam harcamalarına devasa bütçe ayıran CHP’li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB'nin, İstanbul'daki barajlara su pompalayan regülatörleri çalıştırmadığı ortaya çıktı.

CHP'li yönetim barajları da kuruttu! Nedeni ortaya çıktı
12-08-2023 18:09

Haber7 – ÖZEL

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul’un su seviyesiyle ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu. İstanbul'daki barajların aktif doluluk oranının yüzde 64,8'den yüzde 36’nın altına düştüğünü ve CHP yönetimindeki İBB’nin herhangi bir yatırım yapmadığını belirten Bakan İbrahim Yumaklı, “Zamanında eğer İstanbul'daki barajlara gerekli aktarımlar yapılmış olsaydı, şu anda bu doluluk oranları sezona çok daha yüksek oranlarda geçmiş olacaktı” ifadesinde bulundu.

MELEN AKIYOR, İBB BAKIYOR

İstanbul’un barajlarda 900 milyon metreküp civarında su tutma kapasitesi bulunurken bu kapasite boru hatlarıyla beraber 1,6 milyar metreküpü buluyor. Barajlar bir yandan yağmurlarla su biriktirirken diğer taraftan Melen Çayı ve Yeşilçay’dan regülatörlerle dolduruluyor. Melen ve Yeşilçay'dan aktarılmayan su ise, Karadeniz’e dökülüyor.

Reklam harcamalarına devasa bir bütçe ayıran CHP’li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB, elektrik masrafları gerekçesiyle İstanbul'daki barajları dolduran regülatörleri çalıştırmadığı ortaya çıktı.

YETERİNCE SU ÇEKİLMEDİ

İstanbul’daki baraj doluluk oranlarının düşük kalmasındaki en önemli nedenlerinden birinin, söz konusu regülatörlerin çalıştırılmaması ve barajlara su aktarılmaması olduğu öğrenildi.

2021 yılında İstanbullular 1 milyar 73 milyon metreküp su kullandı. Aynı yıl içerisinde 1 milyar 336 milyon metreküp kapasitesi bulunan Melen ve Yeşilçay sisteminden 625,5 milyon metreküp su kullanıldı.

2022’de ise İstanbul halkı 1 milyar 103 milyon metreküp su kullanırken, Melen ve Yeşilçay sisteminden bir önceki yıl pompalanan suyun yarısı kadar su aktarıldığı belirlendi. 2 milyar metreküp kapasitesi bulunan Melen ve Yeşilçay sisteminden sadece 351 milyon metreküp su barajlara aktarıldı.

İSTANBUL’U RAHATLATACAK PROJE BEKLEMEDE

AK Parti’li yönetimin 2018’de başlatıp Şubat 2023’te tamamlanması planlanan ve CHP’li yönetim tarafından hala tamamlanamayan Kağıthane-Bahçelievler ve Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli Projesi hala beklemede bulunuyor. Melen suyunun İstanbul'un batısına kadar iletilmesini sağlayacak proje, hala yüzde 43 oranında tamamlanmış görünüyor.

2018 yılında AK Partili İBB tarafında yayınlanan faaliyet raporu

İSTANBUL’DA SU DEĞİL YÖNETİM KRİZİ VAR

AK Parti İstanbul Meclis Üyesi ve Çevre, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu Başkanı Sadullah Hasanoğlu, konuyla ilgili Haber7’ye açıklamalarda bulunarak İBB’de yönetim krizi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanlığı ve AK Parti döneminde su çeşitliliğinin artırıldığına dikkat çeken Hasanoğlu, “İstanbul'da su yönetimi krizi yaşanıyor. Yyıllık 1,1 Milyar metreküp su kullanılan İstanbul'da su kaynakları Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğundan beri sürekli artırılıyor ve çeşitlendiriliyor. Neden sürekli su kaynakları çeşitlendiriliyor? Çünkü su, İstanbul için yaşam ve sağlık için olmazsa olmazdır.” dedi.

ÇOK BÜYÜK BECERİKSİZLİK

CHP’li İmamoğlu döneminde su yönetiminin kötüye gittiğini belirten Hasanoğlu, şunları söyledi:

“İstanbul'un su arz güvenliğini 2071 yılına kadar garanti altına alacak Melen Projesi ile aslında İstanbul için su konusu bir problem olmaktan çıkarıldı ve bir işletme konusu haline getirildi. Yani mevcut su kaynaklarını doğru ve verimli bir şekilde işletilmesi gerekiyor. Bunun yanında tabii ki yeni su kaynakları da üretilmesi gerekiyor. 2019 yılından bugüne İstanbul'da su yönetimi açısından gittikçe kötüye giden bir yönetim sergileniyor. Yeni su kaynağı üretme konusunda ise durum çok daha kötü. Ekrem İmamoğlu döneminde, son 4,5 yılda İstanbul'da 1 metreküp bile olsa yeni bir su kaynağı üretilemedi. Mevcut kaynakların yönetiminde ise çok büyük bir beceriksizlik söz konudur.”

POMPA BİLE ÇALIŞTIRAMAYIP SU TAŞIYAMAYAN BİR YÖNETİM VAR

CHP’li İBB yönetiminin hazır kurulu sistemi bile yönetemediğine vurgu yapan Hasanoğlu, “İstanbul'a en büyük suyu sağlayan Melen Sisteminden İstanbul'un yıllık ihtiyaç duyduğu suyun çok daha fazlası geçtiği halde o var olan suyu sadece pompa çalıştırıp İstanbul'a taşımak gerekirken o suyu istanbul'a taşıyamayan bir yönetim var.” ifadesinde bulundu.

REKLAMA PARA VAR, SUYA YOK

Reklam yüzlerce milyon lira harcayan İmamoğlu’nun barajları doldurmak için harcanacak paradan kaçındığını söyleyen Hasanoğlu, şu tepkide bulundu:

“İBB Başkanının kişisel reklamları için yüzlerce milyon lira bütçe harcanırken İstanbul'da barajlara su çekme konusunda elektrik gideri oluşmasın diye İstanbul'u su riskiyle karşı karşıya getiren bu yönetim ve anlayıştan İstanbullular 2024 Mart’ında hesabını soracaktır.”

ERDOĞAN, PROJEYİ HAYATA GEÇİRMESEYDİ İSTANBUL SUSUZ KALMIŞTI

Cumhurbaşkanımız Melen Projesini yapmasaydı, şu anda İstanbul'da sular akmıyordu.” diyen Hasanoğlu, şu ifadelerde bulundu:

“Melen Projesinin toplam yatırım bedeli 22,9 milyar lira. İBB'nin bugüne kadar Melen Projesi için ödediği para 5,9 milyar lira. İSKİ'nin Melen Projesi üzerinden sağladığı su satış geliri ise 35 milyar lira. Melen projesi sadece İstanbul’a su sağlamakla kalmıyor İSKİ'nin en büyük gelir kaynağı olarak da İSKİ'yi ayakta tutuyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Melen Projesi’ni yapmasaydı şu anda İstanbul'da sular akmıyordu. Belki de bu yönetim işletme hataları, beceriksizlik ve liyakatsiz anlayışı yüzünden İstanbul'u susuzluğa doğru götürüyor.”

AK PARTİ İŞ BAŞINA GELİNCE TAMAMLAYACAK

İstanbul’u rahatlatacak Kağıthane-Bahçelievler ve Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli projesini bekleten İBB yönetimine tepkide bulunan Hasanoğlu, “Bu proje kağıthaneye kadar gelen Melen suyunun İstanbul'un batısına kadar iletilmesini sağlayacak çok önemli bir projedir. AK Parti yönetimi 2018 yılında başlandığı projeyi Şubat 2023'te bitirmeyi planlamıştı. Şu an bitmesi gereken tarihten 6 ay geçmiş olmasına rağmen tamamlanma oranı yüzde 43 seviyesinde görünüyor. İnşallah, 2024 Mart'ta iş başına gelecek AK Partili yönetim, bu eksik ve yarım kalan tüm projeleri çok hızlı bir şekilde tamamlayarak İstanbulluların hizmetine sunacaktır.” ifadesinde bulundu.


Editor : Bot Editor 1
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ