?>

Suçlular artık serbest kalmayacak: AYM, HAGB düzenlemesini iptal etti!

AYM, 2 yıl veya daha az süreli hapis cezasını öngören suçlarda sanığın 5 yıl denetime tabi tutularak süre sonunda suçu işlememiş gibi sayılması şeklinde uygulanan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin yasal düzenlemeyi iptal etti

Gündem - 1 yıl önce

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan karara göre, Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi, "kasten yaralama" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından açılan bir ceza davasında, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesinde düzenlenen "hükmün açıklanmasının geri bırakılması"nın Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek iptali için Yüksek Mahkemeye başvurdu.

Başvuruda, HAGB kararı verilmesiyle mağdurlar açısından yeterli giderim sağlamadığı, faillerin cezadan muaf tutulmasına yol açtığı ve devletin kişilerin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme şeklindeki yükümlülüğünü yerine getiremediği belirtilerek, bunun Anayasa'nın 17. maddesine aykırı olduğu ileri sürüldü.

1 YIL SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

İptal istemini görüşen Anayasa Mahkemesi, HAGB'nin iptaline hükmetti. İptal kararının 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

KARARIN GEREKÇESİNDEN

Anayasa Mahkemesinin kararında, HAGB'nin işleyişine dair kanunda daha önce de iptal kararları verildiği hatırlatılarak, mevcut iptal başvurusundaki ilk değerlendirmenin "hak arama hürriyeti" kapsamında yapıldığı ifade edildi.

HAGB kararı verilebilmesi için sanığın öncelikle suçu işlediğini kabul etmesi gerektiği, bunu kabul etmesi halinde mahkemenin HAGB'ye hükmedebileceği aktarılan kararda, aynı zamanda sanığın istinaf kanun yoluna başvuru hakkından da feragat ettiği anlatıldı.

Sanığın HAGB'yi kabule ilişkin irade beyanının ne zaman sorulacağı konusunda da yasal bir düzenlemenin bulunmadığına işaret edilen kararda, "Bu durum henüz hakkında kurulmuş bir mahkumiyet hükmü bulunmayan sanığı mahkumiyet tehdidinin varlığı karşısında savunmasız duruma sokmakta ve henüz doğmamış olan istinaf kanun yoluna başvuru hakkından peşinen feragat etmeye zorlamaktadır." değerlendirmesine yer verildi.

Kötü muamele iddiaları kapsamındaki davalarda HAGB'nin uygulanması halinde de sanığın infaz edilebilir bir ceza almadığı ifade edilen kararda, Anayasa'nın 17. maddesinin amacının ise "kişinin maddi ve manevi varlığına ilişkin bir ölüm ya da yaralama olayında, mevzuat hükümlerinin etkili bir şekilde uygulanmasını ve sorumluların tespit edilerek hesap vermelerini sağlamak" olduğu kaydedildi.

"HUKUKA AYRIKI FİİLİN HİÇBİR ŞEKİLDE HOŞ GÖRÜLMEYECEĞİNİN GÖSTERİLMESİ GEREKİR"

Bu suçlar açısından HAGB kararları verilmesiyle mağdurlar açısından "yeterli ve etkili bir giderim sağlamadığı" değerlendirmesine yer verilen kararda, şu ifadeler kullanıldı:

"Anayasa'nın 17. maddesine aykırı muamelelerin kamu görevlileri tarafından değil de üçüncü kişiler tarafından gerçekleştirilmesi halinde devletin pozitif yükümlülükleri kapsamında daha esnek davranma imkanı bulunmaktadır. Buna karşın failin kamu görevlisi olduğu durumlarda hukuka aykırı ve son derece ciddi bir fiilin hiçbir şekilde hoş görülemeyeceğinin gösterilmesi gerekir. Bu anlamda işkence veya kötü muamele gerçekleştirdiği tespit edilen kamu görevlisi fiili olarak cezasız bırakılmamalıdır. HAGB kurumunun kamu görevlisinin görevi sebebiyle işlediği ve Anayasa'nın 17. maddesi anlamında işkence, eziyet ve kötü muamele kabul edilen suçlar bakımından uygulanmayacağına dair yasal düzenlemenin bulunmaması ve ceza mahkemelerinin uygulamalarının da bu sorunu çözememesi Anayasa'nın 17. maddesinin devlete yüklemiş olduğu faillere fiilleriyle orantılı cezalar verilmesi ve mağdurlar açısından uygun giderimin sağlanması şeklindeki usul yükümlülüğüyle bağdaşmamaktadır.

Anayasa Mahkemesi, HAGB kurumunun mevcut haliyle bireysel başvuru kararlarında da işaret edildiği üzere kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarını önlemekte yetersiz kaldığı ve başta ifade özgürlüğü ve toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlükler üzerinde caydırıcı etki doğurduğu anlaşılmaktadır. Açıklanan nedenlerle kural Anayasa'nın 13, 17, 35 ve 36. maddelerine aykırıdır. İptali gerekir."

Haftanın Öne Çıkanları

Semih Kılıçsoy kimdir? Semih Kılıçsoy gol izle!

2023-07-27 23:08 - Spor

Zeytin tankına çıplak giren adam kim?

2023-07-29 18:08 - Sağlık

Esenyurt'taki vahşetten yeni detay! İki grup arasındaki husumet böyle başlamış

2023-07-30 17:08 - Gündem

Adana Demirspor UEFA maçı yayını yok mu? Cluj Adana Demirspor maçı hangi kanalda, şifresiz mi?

2023-07-27 17:09 - Spor

Fenerbahçe'nin Transfer Gündemi: Tete Kimdir, Fenerbahçe'ye Gelecek mi?

2023-07-28 23:09 - Spor

İkiz bebek bekleyen Yasemin Şefkatli, mavi bikinisiyle sere serpe poz verdi

2023-07-30 11:09 - Magazin

Dzeko müslüman mı? Edin Dzeko Hıristiyan mı, Müslüman mı?

2023-07-27 01:08 - Spor

Köpek olmak için 403 bin TL harcayan adamın ilk kez sokağa gezdirilmeye çıkarıldığı anlar

2023-07-29 20:08 - Dünya

Son Dakika: 10 askerimizin şehit edildiği 4 farklı eyleme katılan gri kategorideki terörist etkisiz

2023-07-28 13:10 - Gündem

Arda Güler sakatlandı mı? Arda Güler Real Madrid lisansını donduracak mı?

2023-07-31 11:11 - Spor

İlgili Haberler

Sivasspor’da Ahmed Musa ile yollar ayrıldı!

11:37 - Gündem

Mersin'de minibüsle otomobil çarpıştı: 1 ölü, 13 yaralı

17:37 - Gündem

Biden konuştuğu sırada Blinken'in yüzü şekilden şekle girdi

16:05 - Gündem

Tabipler Odası, Cumhuriyet programında Cumhuriyet düşmanı Ayşe Hür'ü konuşturdu

15:05 - Gündem

18 aracın lastiklerini kesen şüpheliden skandal savunma!

13:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Cengiz Ünder aday kadrodan neden çıkarıldı, aday kadroda neden yok?

17:05 - Spor

Biden konuştuğu sırada Blinken'in yüzü şekilden şekle girdi

16:05 - Gündem

Hastanede tedavi gören Metin Uca, apar topar operasyona alınıp entübe edildi! Kritik 72 saate girdi

11:06 - Magazin

Pelin Sellitepe Turan kimdir? İyi Parti Güngören Belediye Başkanı adayı kaç yaşında, nereli?

13:09 - Eğitim

Protesto için ünlü kahve zincirine gidip bağıran kadın, sert kayaya çarptı

12:09 - Gündem